Disseny i Creació de Materials Educatius

L’últim tema que vam treballar a la sessió d’habilitats comunicatives va ser els requisits que calen per crear i dissenyar materials educatius.

Aquests materials educatius són en format digital i a l’hora d’elaborar-los cal tenir en compte els diferents tipus d’aprenentatge que poden tenir els alumnes: doer (pràctica), feeler (sentiments), thinker (anàlisi i raonament) i observer (observant, imatges vídeos, etc.).

El docent, en el moment què vol dissenyar-los ha de saber els resultats que vol obtenir, quin material utilitzarà (buscar recursos que ja estan fets per crear el propi material), escollir la metodologia que faciliti l’adquisició de l’aprenentatge i també saber adaptar-ho a la situació i context en el que es trobin.

Aquesta feina que exerceix el professor o docent es pot dividir en 7 parts: definir el tema; establir els objectius que volen aconseguir; plantejar qüestions essencials que hauran de saber respondre els alumnes; escollir el tipus d’activitats per a que els alumnes assoleixin l’aprenentatge; trobar un recurs que s’adapti a les activitats plantejades i un cop trobat fer-les; per últim fer una autoavaluació del material creat per a comprovar que funciona i si compleix i respon als objectius prèviament establerts.

També vam tenir un primer contacte amb el que són les OER o REO (Recursos Educatius Oberts). Es tracta de tots aquells recursos lliures i totalment gratuïts de la xarxa, que podem fer servir per a aplicar-los en l’àmbit educatiu, tant per ensenyar, per aprendre com per fer recerca. Donat que són recursos lliures i hi pot accedir tothom, també s’han de poder reescriure, modificar, adaptar i compartir per a que tothom disposi d’aquesta informació.

Una cosa a tenir en compte d’aquests recursos són els aspectes legals, ens hem d’assegurar que tot allò que fem servir tinguin la llicència Creative Commons, per a assabentar-nos de la finalitat que tenen i, per tant, saber si estem autoritzats a utilitzar-los per als nostres fins.

Pensem que és molt interessant aquest nou enfocament de com crear materials en format digital ja que, es poden treballar molts de conceptes de manera més innovadora i creativa. En quant als recursos educatius oberts, creiem que són una manera d’apropar el coneixement a totes les persones. Com a futures educadores pensem que tota aquesta informació ens serà molt útil i pot ajudar-nos en la nostra tasca educativa.

Anuncios

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

w

Conectando a %s